Langs de Zuidwest-Friese natuurgebieden: Beleef Friesland vanaf het water!

Deze route in het zuidwesten van Friesland voert u langs een vijftal, door het grote publiek nog onontdekte natuurgebieden.


Zo vindt u aan de noordzijde van het Tjeukemeer het reservaat het Tsjukemar, typerend om haar schrale graslanden, rietlanden en de moerasbosjes. Een gedeelte van het gebied is ingericht voor recreatie.

Nabij Heerenveen ligt een drietal opvallende natuurgebieden: Rotstergaast, het Taconisbosk en Easterskar. Stuk voor stuk terreinen, die de natuurliefhebber en wandelaar zullen aanspreken. Graslanden met houtwallen, een loofbos en een prachtig laagveenmoerasgebied met afwisselend open water, moerasbos en rietlanden, maken dat u zich in een andere wereld waant.

Na genoten te hebben van al het natuurschoon, kunt u voor een hapje en een drankje aanleggen in een van de fraaie dorpen, die u tijdens deze route passeert.

Vanuit Langweer vaart u over de Langweerder Wielen naar Boornzwaag. Hier vaart u over stuurboordzijde de Scharster- of Nieuwe Rijn op. Varende door Scharsterbrug vaart u naar het Tjeukermeer. Het Tjeukermeer steekt u over in zuidelijke richting. Pas op voor ondieptes, volg de vaargeul! U verlaat het Tjeukemeer en vaart via de Pier Christiaansloot naar Echternerbrug/Delfstrahuizen.Nadat u deze dorpjes bent gepasseerd vaart u naar de Driesprong. Hier vaart u over bakboordzijde de Kuinder of Tjonger in.

- Max. doorvaarthoogte hoofdroute 5.70 m
- Max. diepgang hoofdroute    1.50 m
- Lengte hoofdroute ongeveer  54km

Variant 1
Max. diepgang 1.5 m.
Na ongeveer 6 km varen op de Tjonger of Kuinder kunt u via de Schipsloot naar Wolvega varen.

U vervolgt uw tocht op de Tjonger of Kuinder. Na ongeveer 2 km. Krijgt u aan bakboord de Engelenvaart. Deze vaart brengt u naar Heerenveen. Indien u rechtdoor vaart en de Tjonger en Kuinder blijft volgen bevindt u zich op de korte Turfroute
U vaart rechtdoor over de Engelenvaart en het Nieuwe Heerenveense Kanaal. Voorbij het dorpje Vegelingsoord komt u weer op de hoofdroute. U vaart nu op Het Deel.
Het Deel vaart u helemaal uit tot aan de Meinesloot. Over bakboordzijde vaart u de Meinesloot in. Aan het einde van de Meinesloot gaat u bakboord uit om via de Koude Maag en de Terkaplester Poelen richting de brug bij Heerenzijl te varen. (Gaat u aan het einde van de Meinesloot stuurboord uit dan kunt u een bezoek brengen aan Terherne).

Nadat u de brug bij Heerenzijl bent gepasseerd vaart u bakboord uit de Goingarijpster Poelen op welke overgaat in de Noorder Oudeweg. Deze gaat over in de Oudeweg en vervolgens in de Langweerder Wielen. Via de Langweerder Wielen arriveert u weer in Langweer.